Energielabel

Uw woonlasten bestaan voor een belangrijk deel uit energiekosten. Bij het kopen of huren van een woning is het daarom belangrijk dat u betrouwbare informatie heeft over de energiezuinigheid van de woning. Het energielabel geeft u deze informatie. Verkopers en verhuurders zijn verplicht een energielabel te overhandigen aan de nieuwe eigenaar of huurder.

Vanaf 2015 moeten huizenkopers en huurders zeker kunnen zijn van de aanwezigheid van een definitief energielabel bij hun nieuwe woning: zonder het energielabel kan de woning niet verkocht, verhuurd of opgeleverd worden. Het energielabel is wettelijk verplicht.

Het energielabel voor woningen geeft met klassen (A tot en met G) en kleuren (donkergroen tot en met rood) aan hoe energiezuinig een woning is. Energielabel A (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig.

Een nieuwbouwwoning is zeer energiezuinig en haalt altijd een klasse A. Er is in de wettelijke labeling geen onderscheid in ‘gewoon zeer zuinige’ nieuwbouwwoningen of ‘extreem zeer zuinige’ nieuwbouwwoningen. Dat vinden ontwikkelaars en bouwbedrijven jammer. Daarom voegen zij ter informatie extra plusjes toe aan het energielabel. Hoe meer plusjes, hoe energiezuiniger. De plusjes zijn afgeleid van de energieprestatiecoëfficiënt (EPC). De EPC is een wettelijke eis voor nieuwbouw. Vanaf 1 januari 2015 is een EPC van 0,4 verplicht. Een huis met een EPC van 0,4 verbruikt de helft van de energie van een woning met EPC 0,8 wat betreft verwarming, koeling, ventilatie en warm tapwater.

a++++ EPC kleiner of gelijk aan 0,2
a+++ EPC tussen 0,21 - 0,4
a++ EPC tussen 0,41 - 0,6
a+ EPC tussen 0,61 - 0,8
 
a
b
c
d
e
f
g

Voor meer informatie over energielabels woningen klik hier.

Voor meer informatie over de voordelen van nieuwbouw klik hier.